Siirtli gençler, kitap okumanın insanı bilinçlendirdiğini, olaylara farklı perspektiflerden bakmayı öğrettiğini ve zihinsel kapasitesini geliştirdiğini söylediler.
Eğitimciler, gençler arasında kitap okuma alışkanlığının artmasında, yayınevlerinin gençlere yönelik çeşitli etkinlikler düzenlemesi ve okulların kitap okuma etkinliklerine daha fazla önem vermesinin de etkili olduğunu belirtiyor.
Siirtli gençler, kitap okumanın sadece eğlenceli bir aktivite olmanın ötesinde, kendi dünyalarını genişletmelerine de yardımcı olan bir araç olduğunu ifade ediyor.
Bu nedenle, gençler arasında kitap okuma alışkanlığının teşvik edilmesi ve desteklenmesi, toplumun genel bilgi düzeyinin artması ve farklı düşünce yapılarının bir araya gelerek daha zengin bir kültürel ortam oluşturması açısından büyük önem taşıyor.
TÜİK verilerine göre son 12 ay içinde 15 yaş ve üzeri kişilerinin yüzde 69’u hiç kitap okumazken, yüzde 31’i ise yılda en az bir kitap okuyor.
Kitap okuma oranları yaş gruplarına göre incelendiğindeyse son bir yıl içinde okul kitapları hariç tutulduğunda en çok kitap okuyan yaş grubu yüzde 50,9’la 15-24 yaş grubu.
En az kitap okuyan yaş grubunu ise yüzde 14,1 ile 65 yaş ve üzeri oluşturuyor.
“Kendinizi geliştirmek ve keşfetmek istiyorsanız kitap okuyun”
İyi bir kitap okuru olduğunu ifade eden Siirt Lisesi 11’inci sınıf öğrencisi Alihan Güler, “Kitap okumak diksiyonu geliştirir, kendinizi tanımanızı sağlar ve dünyaya bakış açınızı, fikirlerinizi değiştirir. Özellikle tarih kitabı okuduğum zaman yaşadığımız sıkıntıları, acıları, savaşları öğreniyorum, onları yaşamış gibi hissediyorum. Bu şekilde geçmişteki atalarımızla bir bağ kurmuş oluyorum. Benim buradan gençlere tavsiyem konuşmada, diksiyonda, kendini tanımada becerileni ve yeteneklerini keşfetmede araç arıyorlarsa kitap okusunlar.” tavsiyesinde bulundu
“Gençler telefondan uzaklaşmak ve hayata anlam katmak için kitap okuyabilirler “
Kitap okumayı çok sevdiğini ama her kitabın da okunmaması gerektiğini ifade eden Ahmet Yavuz Selim, “Kitap okumayı çok sevdiğimi ama her kitabın okunmaması gerektiğini düşünüyorum. Kitap okumanın gerçekten çok faydalı olduğuna inanıyorum. Örneğin, akşamları kitap okuduğum zaman sabahları okula daha hazır ve derslere daha katılımcı bir şekilde gidiyorum. Zekamı açtığını ve düşünme becerilerimi geliştirdiğini hissediyorum. Çok kitap okumanın, hem insanın beynini hem de zekasını geliştirdiğini düşünüyorum. Ayrıca, hayata yeni bir bakış açısı kazandırıyor. Gençlere tavsiyem, telefondan uzaklaşarak hayata anlam katmak için kitap okumaları. Yeni bakış açıları ve gözlemler için kitapları tercih etmelerini öneririm. Belki ben de bunu her zaman yapamıyorum, ama ileride daha fazla yapacağıma inanıyorum.” İfadelerini kullandı.
“Özellikle küçük çocukların kitap okumaları çok önemlidir”
‘Özellikle kitap okumanın faydasını 8. sınıfta gördüğümü söyleyebilirim’ diyen Abdussamet Otağ, “Kitap okumanın paragrafa etkisi olduğu gibi edebiyata da büyük etkisi var. Bu nedenle, gençlere mutlaka kitap okumalarını öneriyorum. Kitap okuyanlar, zihinlerini açmış olurlar. Özellikle küçük çocukların kitap okumaları çok önemlidir, çünkü bu onları telefondan uzaklaştırır. Kitap okuyanların düşünceleri gelişir, hayata bakış açıları değişir ve farklı pencerelerden bakmayı öğrenirler. Ayrıca, evde boş vakit geçirmek yerine kitap okumak sosyalleşmeyi de beraberinde getirir.” diye belirtti.
“Kitap bilgisayar üzerinden değil, ona dokunarak okunmalı”
Kitap okumayı çok sevdiğini ifade eden Zehra Yontaş, “Genellikle dram ve dedektiflik gibi roman kitaplarını tercih ediyorum. Kitap okumanın dünyaya bakış açısını değiştirdiğini, kendimizi tanımamıza yardımcı olduğunu düşünüyorum. Bu, insanın kendine olan özgüvenini artıran çok güzel bir duygudur. Günümüzde insanlar, maalesef telefona çok bağımlı hale geldi. Hatta kitap okumayı bile internet üzerinden yapıyorlar. Bir anda telefona gelen mesajla dikkatimiz dağılıp kitabı unutuyoruz. Bu durum, belirli bir süre sonra bağımlılığa dönüşebilir. Bu nedenle kitap bilgisayar üzerinden değil, ona dokunarak okunmalıdır. Kitap okumalı ve kendimizi geliştirmeliyiz çünkü kitap okumak dünyaya bakış açımızı değiştirir.” şeklinde konuştu.