back to top
15.1 C
İstanbul
17 Ekim 2024 Perşembe
15.1 C
İstanbul
Ana SayfaYazarlarHümeyni Sonrası İran ile İsrail İlişkilerine Derinlemesine Bakmak

Hümeyni Sonrası İran ile İsrail İlişkilerine Derinlemesine Bakmak

Hümeyni Sonrası İran ile İsrail İlişkilerine Derinlemesine Bakmak Gerek, Sonuç Kime Yarıyor!..

Sahnede cambaz var, cambaza bak cambaza!..

Küreseller kartondan kaplanlar oluşturup, zorbalıklarını, Müslümanlara uyguladıkları soykırımı hızlandırdılar.

Şeytanın Hedefi Büyük İsrail…

“Kartondan kaplan” ifadesi, dışarıdan güçlü, etkili veya korkutucu görünen ama aslında içi boş, zayıf veya etkisiz olan kişileri veya şeyleri tanımlamak için kullanılır. Bu deyim, sahte bir gücün veya tehdidin arkasında gerçek bir tehlike olmadığını ifade eder.

“Paper tiger” (kâğıttan kaplan) deyimi, Çin kökenli olup Mao Zedong tarafından Batı emperyalizmini tanımlamak için kullanılmıştır. Mao, Batı’nın güçlü görünmesine rağmen, aslında zayıf ve kırılgan olduğunu ifade etmek için bu deyimi kullanmıştır. Türkçe’ye ise “kartondan kaplan” olarak uyarlanmıştır.

Bu iki durumda geçerli bir deyimdir;

İlk Durum Gerçekte Güçsüz İse;

– Dışarıdan bakıldığında güçlü, otoriter veya tehditkâr görünebilir. Ancak, derinlemesine incelendiğinde bu gücün sadece yüzeyde olduğu, gerçekte ise etkisiz veya zayıf olduğu anlaşılır.

İkinci Durum İse Göstermelik Güç veya Tehdit;

– Bir tehdidin veya gücün sadece gösterişten ibaret olduğunu ifade eder. Gerçekten tehlikeli ya da etkili değildir.

Üçüncü tanımlamayı ise başka bir bakış açısından biz yapalım;

Mao Zedong’un zamanında Batı emperyalizmi diye tanımladığı bugün ise küresel emperyalist güç dediğimiz sömürücülerin kendine yapay, güçlü görülen,  içi boş düşmanlar oluşturarak veya onları şişirerek, pohpohlayarak amaçlarını gerçekleştirecek uydu güçler oluşturması moda olmuştur.

En iyi örnekleri, İkiz kule-Afkanistan-LADİN denklemi, Irak-Suriye-İŞİD-PKK-YPG unsurları, Müslümana güç göstermeyi adet haline getirmiş, mazlum üzerinde baskın fakat bir defa dahi küreselcilere etkili eylem yapamamış İŞİD benzeri, Hizbullah ve Kartondan Kaplan İRAN işbirliği. Mescid-i Haram’ın korumasını bile ABD’ye havale etmiş Suudi Arabistan, yanı başındaki yüzbinlerce Müslüman kıyımına göz yuman kapılarını bile açmaktan aciz Kukla Mısır, Ürdün hükümetleri verilebilir.

“Gücü mazluma yeter” ifadesi, bir kişinin veya kurumun, gerçek anlamda güçlü ve etkili olmadığı halde, sadece zayıf veya savunmasız insanlara karşı güç gösterisinde bulunabildiğini anlatır.

“Zorbalık eden ülke” İngilizce bir ifadeyle “bullying country” ise genellikle uluslararası arenada zorba olarak algılanan bir ülkeyi tanımlamak için kullanılır. Bu tür bir ülke, başka ülkelere karşı tehditkâr veya saldırgan bir tutum sergileyebilir, onların iç işlerine müdahale edebilir ya da zorlayıcı politikalar uygulayabilir.

Bir ülkenin zorba olarak tanımlanmasının nedenleri arasında şunlar olabilir:

1. *Askeri Müdahaleler*: Diğer ülkelere karşı askeri güç kullanımı veya tehditleri.

2. *Ekonomik Baskı*: Ekonomik yaptırımlar veya baskılarla başka ülkeleri kendi isteklerine boyun eğdirmeye çalışmak.

3. *Siyasi Müdahale*: Diğer ülkelerin iç işlerine müdahale ederek hükümetleri veya siyasi süreçleri etkilemek.

4. *İnsan Hakları İhlalleri*: Kendi vatandaşlarına veya başka ülkelere karşı sistematik insan hakları ihlalleri.

“Soykırımcı ülke” terimi ise, soykırım suçunu işlemiş veya bu tür suçlara karışmış bir ülkeyi tanımlamak için kullanılır. Soykırım, Birleşmiş Milletler Soykırım Sözleşmesi’ne göre, “bir ulusal, etnik, ırksal veya dini grubu, kısmen veya tamamen yok etme niyetiyle işlenen” eylemler olarak tanımlanır.

“Güçlünün yanında değil de,  mazlumun yanında yer alan koruyucu ülkeler”

Tarih boyunca ve günümüzde, mazlumların (zulüm gören, haksızlığa uğrayan veya mağdur olan insanların) yanında durmayı ve onların haklarını savunmayı amaçlayan politikalar ve eylemler benimsemiş ülkelerdir.

“Zayıf, güçsüz, silik, ezik ülkeler” terimi, genellikle dünya siyasetinde ve uluslararası ilişkilerde etkisiz, zayıf veya bağımsız hareket etme kapasitesi sınırlı ülkelerdir. Bazıları jeopolitik olumsuzluklarından, kimi ekonomik durumlarından, kimi yetersiz askeri güçlerinden, kimi ise zengin olduğu ve yeterli nüfusu olduğu halde kendini korumaktan aciz askeri güç oluşturamamış güvenliğini dış ülkelere havale etmiş, zenginliklerini kaybetme korkusu ile güçlünün yanına sığınan ülkelerdir.

Şimdi kararı siz verin. Günümüzde;

Kim, kimler “Kartondan Kaplan”

Kim, kimler “Zorba Ülke”

Kim, kimler “Soykırımcı Ülke”

Kim, kimler “Koruyucu Ülke”

Kim, kimler “Sığıntı Ülke”

Kim, kimler “Kukla, verasetci Ülke”

Yazarın Son Yazıları

İlgili Yazılar

CEVAP YAZIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler

Son Yorumlar