İngiltere, Fransa ve Almanya, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (UAEA) gelecek haftaki yönetim kurulu toplantısı öncesinde İran’a karşı yeni bir karar taslağı hazırladıkları belirtildi.
Reuters’e konuşan diplomatlar, üç ülkenin taslak metnini, UAEA’nın 35 ülkeden oluşan yönetim kurulu üyeleriyle paylaştığını belirtti.
Diplomatlar, kararın İran’ın nükleer faaliyetlerinin araştırılmasına odaklandığını ve UAEA Genel Direktörü Rafael Grossi’den İran’ın nükleer faaliyetleri hakkında her zamanki üç aylık faaliyetlerinden daha geniş ölçekte “kapsamlı bir rapor” sunmasını isteme olasılığına atıfta bulunduğunu ifade ettiler.
Bu adımların, ABD ile üç ülkenin İran’la yüzleşme konusunda bölünmüş olduğunu gösteriyor. Washington yönetimi, böyle bir kararın kasım ayındaki ABD seçimleri öncesinde bölgede daha fazla gerginlik ve istikrarsızlık riski yaratacağından endişe ediyor.
“Amerikalılara baskı yapıyoruz ama onlar hala İran’la gerilimi azaltma fikrine bağlılar” diyen üst düzey bir Avrupalı yetkili, “Bu hiçbir şey sağlamadı, bu yüzden şimdi kararlılık göstermemiz gerektiğini düşünüyoruz” diye ekledi.
Tahran bu tür kararlara tepki gösteriyor ve genellikle faaliyetlerini arttırarak karşılık veriyor.
UAEA Yönetim Kurulu, İran’ı hedef alan en son kararını 18 ay sonra aldı ve İran’a, bildirilmemiş üç sahada olası nükleer faaliyete işaret eden uranyum parçacıkları bulunmasıyla ilgili olarak yıllardır süren UAEA soruşturmasında acilen iş birliği yapmasını istedi.
Söz konusu sahalar ikiye indirilmiş olsa da İran bu sahalarda neden uranyum izlerine rastlandığını henüz açıklamadı.
Aynı şekilde Tahran, UAEA’nın bazı üst düzey uranyum zenginleştirme uzmanlarının denetim ekibine katılmasını da engelledi.