back to top
8.2 C
İstanbul
21 Kasım 2024 Perşembe
8.2 C
İstanbul
Ana SayfaSağlıkÜroloji Uzmanı Özçakır: Böbrek sağlığı için sıvı tüketim arttırılmalı

Üroloji Uzmanı Özçakır: Böbrek sağlığı için sıvı tüketim arttırılmalı

Aşırı sıcak havaların hem vücuda hem de böbrekler için risk ve çeşitli sağlık problemlerini beraberinde getirdiğine dikkat çeken Üroloji Uzmanı Op. Dr. Levent Özçakır, önemli tavsiyelerde bulundu.

Türkiye genelinde hava sıcaklıklarının giderek yükselmesi, vatandaşları bunaltıyor. Özellikle son günlerde etkili olan sıcak hava, sokağa çıkmak zorunda olan vatandaşlara zorluk yaşatıyor.

Uzmanlar, aşırı sıcakların çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirdiğine dikkat çekerek, sıcaklıklara karşı bol sıvı tüketilmesi ile enfeksiyonlardan korunmak gerektiği tavsiyesinde bulunuyor.

Aşırı sıcakların; özellikle yaşlılar, kronik hastalığı olanlar ve çocukların sağlığını olumsuz yönde etkilediğini belirten uzmanlar, önemli sağlık sorunlarının yaşanmaması için önlem alınması gerektiğine dikkat çekiyor.

Üroloji Uzmanı Op. Dr. Levent Özçakır, konuyla ilgili İLKHA muhabirine konuştu.

“Sıcak havaların hem vücuda hem de böbreğe etkisi var”

Sıcak havaların hem vücuda hem de böbreklere etkilerini anlatan Özçakır, “Böbreğin ana işlevleri içerisinde bir tanesi su elektrolit dengesini sağlamaktır.  Bir diğeri de vücuttaki zararlı maddeleri idrarla dışarıya atmaktır. Sıcak havalarda normalden daha fazla terliyoruz. Ve daha fazla sıvı kaybediyoruz.  Normalde kişiler ortalama bir buçuk litre idrar çıkartırlar. Yaklaşık yarım ile bir litre arasında da ter ve solunumla kaybımız oluyor. Havalar çok sıcak olduğundan bu kaybımızı karşılamamız gerekiyor.” dedi.

“Günlük ortalama 3-4 litre sıvı almak gerekiyor”

Sıcak havalarda yeteri kadar sıvı almak gerektiğini belirten Özçakır, “Ortalama üç dört litre sıvı almamız gerekiyor. Sıvı derken kola gibi asitli içecekler değil, normal sudan bahsediyoruz. Hastalarda bulantı, kusma olabilir, halsizlik olur, kas ağrıları olur. Bunlar böbrekle ilgili hastalıkların belirtisidir.  Özellikle yaşlı hastaların çok daha dikkat etmesi gerekiyor. Eğer beraberinde bir tansiyon hastalığı, şeker hastalığı varsa bu tür kişilerin daha da dikkatli olması lazım. Tek böbrekli olanlar, diyalize girenler, taş hastalığı olanlar, böbrek taş hastalığı olanların bu sıvı tüketimini daha iyi ayarlamaları gerekiyor. Eğer bunları sağlayamazsak böbrekler yetmezliğe girebilir.” şeklinde konuştu.

“Çok sıcak öğle saatlerinde dışarıya çıkmamak gerekiyor”

Böbrek sağlığını korumak gerektiğini önemle vurgulayan Özçakır, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Özellikle çok sıcak öğle saatlerinde dışarıya çıkmamak gerekiyor. Bunun bir sıvı dengesini sağlaması gerekiyor. O yüzden mutlaka belirli bir sıvıyı alması gerekiyor. Bu normal zamanlar için konuşuyorum. Ortalama iki ile üç litre arasındadır. Bu sıvıyı almadığımız zaman vücuttaki o sıvı elektrolit dengesini böbrekler yeteri kadar sağlamayabilir. O yüzden gündüzleri dışarı çıkmayan hastaların bile böbrek sağlığı açısından belli bir miktarda sıvı alması gerekiyor.” diye konuştu.

KaynakİLKHA
İlgili Haberler

CEVAP YAZIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler

Son Yorumlar