back to top
15.7 C
İstanbul
16 Ekim 2024 Çarşamba
15.7 C
İstanbul
Ana SayfaYazarlarYeryüzü Cenneti Demre

Yeryüzü Cenneti Demre

Her zaman Likya’nın en önemli yerleşim yerlerinden birisi olan Demre (Myra), Antalya körfezinin batısında Teke Yarımadası’nın güneyinde yer alan Akdeniz’in incisi Antalya’nın turistik ilçelerinden birisidir. Demre, köklü bir tarihe sahiptir. M.Ö. 5. yüzyılda kurulduğu tahmin edilen ve eski ismi Myra olarak bilinen Demre, Hellenistik dönemde kurulmuş olan Likya Birliği’nin üyesi bir yerleşim yeridir. O dönemde 6 büyük kentten oluşan Likya Birliği’nin en önemli yerleşim yerlerinden biri olan Demre, Aziz Nikolas’ın piskoposluk yaptığı yer olması sayesinde ününü bütün Orta Çağ boyunca sürdürmüştür.

Ülkemizin ve Antalya’nın tarihi dokusuyla büyüleyen ilçesi Demre tarihte önemli olduğu kadar bugün de adeta cennetten bir parça yapısıyla turizm anlamında çok büyük değere sahip bir yerdir. Özellikle Kekova bölgesi manzarası ile görenleri büyülemektedir. Türkiye’nin dalış cenneti olarak da bilinen Kekova antik uygarlığında beşiğidir. Işık ülkesi Likya’nın güneşini bugüne taşıyan Kekova hem kültürel mirası hem de zengin tabii güzelliği ile görenlerin ilgisini çekmektedir.     

Tarihi kayıtlarda Anadolu’da hakimiyet gösteren Hititlerden sonra Persler, ardından Büyük İskender, Selevkoslar ve Romalıların hakimiyetinde kalan Demre özellikle Antik Hellenistik dönemde burada yaşayan St. Aziz Nikolas’ın piskoposluk dönemiyle büyük bir üne kavuşmuştur. Hristiyan dünyası için önemli bir yer olan Demre, Hristiyanların Haç Yolu üstünde olması ve Piskopos Aziz Nikolas döneminden bu yana 6 Aralık tarihinde gerçekleştirilen Noel Baba etkinliklerine ev sahipliği yapması bu sebepledir. Roma İmparatorluğu’nun M.S. 395 yılında Doğu Roma ve Batı Roma diye ikiye ayrılması sonucu Doğu Roma yani Bizans topraklarında kalan Demre bölgesi 1071 Malazgirt Savaşı ile Anadolu kapıları Türklere açılınca Anadolu Selçukluları döneminde Türklerin hakimiyetine girmiştir. Ancak bölge de uzun süre Türkler, Moğollar ve Bizans arasında yaşanan çekişmeler sonucunda el değiştirmeler olmuşsa da bölge Yıldırım Beyazıt döneminde gerçekleşen Ankara Savaşı sonrasında Osmanlı Devleti hakimiyetine girmiştir. O dönemlerde Teke sancağı altında bulunan Demre, 1904 yılında Eynihal adıyla köy statüsüne kavuşmuş cumhuriyet döneminde 4 köyün birleşimi ile önce belde olmuş 4 Temmuz 1987 yılında da Kale adıyla ilçe olmuştur. 2005 yılında kale ismi Demre olarak değiştirilerek bugünkü statüsüne kavuşmuştur.

Yazımın başında adeta cennetten bir parça olduğunu ifade ettiğim Demre görülmeyi hak ediyor. İlçede hem tarihi anlamda hem de tabii güzellik anlamında görülmeye değer birçok turizm değeri vardır. İlçe de Likya döneminden kalma pek çok tarihi eser bulunmaktadır. Bu eserlerin başında Aziz Nikolas Kilisesi gelmektedir. Bu kilise Demre’deki gezilebilecek en güzel yerler içinde yer almaktadır. Hristiyanlara göre oldukça önem taşıyan Haç Yolunda yer alan kilise özellikle fakir, miskin ve yolcu kişilere yardımıyla bilinmekte olan Aziz Nikolas anısına yaptırılmıştır. Hıristiyan Dünyasının her bakımdan ilgisini çeken Demre’deki Aziz Nikolas Kilisesi bugün 7 metre toprak seviyesinin altında yer almaktadır. Aziz Nikolas’ın kemikleri kilise içindeki mermer bir mezarda bulunmakta ancak bazı kemikler İtalyanlar tarafından çalınmış ve Bari ye kaçırılmıştır.

Kilise dışında Demre’de bulunan tarihi yerler arasında en önemlisi Myra`nın liman kenti olarak bilinen Andriake, Myra`ya beş dakika uzaklıkta olan Çayağzı`nda bulunan antik liman kentidir. Batıkşehir Andriake şifalı su, Demre kuş cenneti, Myra ören yeri, kaya mezarları Soura antik kent, Simena antik kenti ve kalesi, Hoyran Nekropolü, Theimussa antik kent, Trysa antik kent, Likya Uygarlıklar müzesi ve Batık şehir olarak da bilinen tabii güzelliği ile insanı etkileyen Kekova görülmeye değer yerler arasındadır. Özellikle Kekova Adasına bir tekne turu yapmak burada yapılabilecek en güzel aktivitelerden birisidir.

Kendinden önceki ve sonraki yıllarda tarih sahnesinde yer alanlardan farklılaşan pek çok yönü olması nedeniyle Anadolu’nun en özgün kültürü olarak da nitelendirilen Likya Uygarlığının bulunduğu Demre tarihi olduğu kadar tabiatı ve denizi ile oldukça keyifli anlar yaşayacağınız Antalya’nın güzide bir ilçesi ve Antalya’ya 147 km. uzaklıkta bir yerdir. Finike ve Kaş ilçeleri arasında kalan antik dönemin izlerini hala üzerinde taşıyan bu ilçeyi görmediyseniz çok şey kaçırmışsınız demektir. Sayısız aktivitelerin sizleri beklediği Demre ziyaretçilerine kollarını açmış beklemektedir.

Yazarın Son Yazıları

İlgili Yazılar

CEVAP YAZIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler

Son Yorumlar