Santralin işletmecisi, hasarlı Fukuşima Daiichi Nükleer Santrali’nden yaklaşık 25 ton radyoaktif su sızdığını ancak kirli suyun reaktör binasının dışına çıkmadığı bildirdi.
Tokyo Elektrik Enerjisi Şirketi’ne (TEPCO) göre, 2 numaralı reaktör binasına bağlı bir dalgalanma tankından sızan nükleerle kirlenmiş suyun, kullanılmış nükleer yakıt havuzundan taşan suyu alan bir tankta tutulması gerekiyordu.
TEPCO, sızan suyun reaktör binasının birinci bodrum katında biriktiğini, bölgede halihazırda bulunan kirli su seviyesinin artmasına neden olduğunu ancak kirli suyun reaktör binasının dışına çıkmadığını bildirdi.
TEPCO’ya göre, sızıntı ilk olarak geçen cuma günü, dalgalanma tankındaki su seviyesinde bir azalma incelendiğinde tespit edildi. Daha detaylı inceleme sonucunda reaktör binasının üçüncü katındaki bir odadaki gidere su aktığı tespit edildi.
Şirket, Cuma gününe kadar odadaki radyasyon seviyelerini ölçmek ve sızıntının tam yerini ve nedenini daha da belirlemek için uzaktan kumandalı bir robot kullanmayı planlıyor. Havuzun soğutma pompası, soruşturmanın bir parçası olarak geçici olarak kapatıldı.
11 Mart 2011’de 9.0 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen tsunaminin vurduğu Fukuşima nükleer santralinde, radyasyon yayan çekirdek erimeleri meydana gelmiş ve Uluslararası Nükleer ve Radyolojik Olay Ölçeği’nin en yüksek seviyesi olan 7. seviye nükleer kaza meydana gelmişti.
Tesis, reaktör binalarında nükleer yakıtın soğutulmasıyla radyoaktif maddelerle kirlenmiş büyük miktarda su üretiyor. Kirlenmiş su artık nükleer tesisteki tanklarda depolanıyor.
Yurt içinde ve yurt dışında yaşanan sert muhalefete rağmen, Fukuşima nükleer santraliyle kirlenen suyun okyanusa deşarjı Ağustos 2023’te başladı ve geçen hafta sekizinci okyanus deşarjı başladı.
TEPCO, 2024 mali yılında yedi turda toplam 54.600 ton kirli suyu, yaklaşık 14 trilyon bekerel trityum içerecek şekilde deşarj etmeyi planlıyor.
Japon kamuoyu, hasarlı tesiste meydana gelen bir dizi kazanın ardından artan güvenilirlik ve güvenlik endişeleri arasında, TEPCO ve Japon hükümetini, kirli suyu kötü idare ettikleri gerekçesiyle sık sık eleştiriyor.