Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin Güneydoğu Asya’da nükleer silah konuşlandırma planlarının bölgesel güvenlik risklerini artıracağını söyledi.
Lavrov, Malezya ziyaretinin ardından Kuala Lumpur’da açıklamalarda bulundu.
Rus medyasına göre Lavrov, ABD’nin nükleer silahları uzun zamandır NATO ortaklarıyla, nükleer olmayan devletlerin askerlerini, nükleer silahları kullanma konusunda eğitebildiği “ortak nükleer misyonlar” olarak adlandırdığı şekilde paylaştığını belirtti.
Lavrov, “Bu üzücü ve oldukça riskli deneyim (ABD’nin nükleer silahlarını başka ülkelerde konuşlandırması) Güneydoğu Asya’ya taşınırsa, bundan kimsenin faydalanmayacağını, risklerin artacağını düşünüyorum.” dedi.
ABD’nin stratejik silahlar da dahil olmak üzere askeri altyapısını “küstahça” bölgeye soktuğunu, Güneydoğu Asya ve Asya-Pasifik’i militarize ettiğini söyleyen Lavrov, ABD, İngiltere ve Avustralya’nın ortaklaşa yürüttüğü nükleer denizaltı inşa projesi AUKUS’a işaret etti.
AUKUS’un, “Asya bölgesinde nükleer silah bileşenlerinin konuşlandırılması konusunda hoşgörü” aşılamayı amaçladığını belirten Lavrov, AUKUS’un “tam şeffaflık” için “Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın kontrolüne alınması gerektiğini” söyledi.
Lavrov ayrıca, ABD ile Güney Kore arasında yakın zamanda varılan ortak nükleer planlama anlaşmasının, ABD’nin bölgedeki stratejik nüfuzunun bir başka uzantısı olduğunu söyledi.