Hazine ve Maliye Bakanlığı, sıklıkla gündeme gelen “IBAN ile ödeme” işlemlerinin peşine düştü. Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, alışverişlerde ödeme biçimi ne olursa olsun, ödeminin bir belgeye bağlanıp bağlanmadığı hususunun önemli olduğunu belirtti.
Son dönemlerde bazı işletmelerin ödemeleri kredi veya banka kartı ile almak yerine IBAN üzerinden talep etme yolunu izlediğine yönelik şikayetler arttı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu yöntem ile banka ve POS cihazı komisyonundan mükelleflerin kaçtığını, kazançların kayıt dışı hale getirildiğini belirtti.
Vergi müfettişlerinin, şikayetler üzerine kart ile ödeme almak yerine IBAN’a havale isteyen işletmelerin bu şekilde fiş ve fatura düzenlemekten kaçındığı için takip altına aldığı ifade edildi.
Maliye’nin kayıt dışı ile mücadele kapsamında çalışmalarını hızlandırdığına dikkat çekilirken; alınan önlemler ile KDV, gelir ve kurumlar vergisinde kayıpların önüne geçilmesinin hedeflendiği aktarıldı.
Konuyla ilgili İLKHA muhabirine konuşan Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, IBAN üzerinden yapılan ödemelerde makbuz, fiş ve fatura kesiliyorsa sorun olmadığını belirtti.
“Alışverişlerde ödeme biçimi ne olursa olsun, ödeminin bir belgeye bağlanıp bağlanmadığının hususu önemlidir”
IBAN üzerinden ödemelerin istendiğine ilişkin tüketiciler tarafından yapılan şikayetlere sıklıkla şahit olduklarını belirten Yılmaz, “Alışverişlerde ödeme biçimi ne olursa olsun, ödemenin bir belgeye bağlanıp bağlanmadığının hususu önemlidir. Bu nedenle devletin üzerinde durduğu husus, kredi kartı, banka kartları ve IBAN yoluyla da olsa yapılan alışverişlere fatura fiş kesiliyorsa devlet için önemli olan bu husustur. Bazı mağazalarda, tüketici alışveriş yapınca kredi kartından ziyade tüketicinin IBAN hesabı üzerinden para istendiğine ilişkin bize de duyum ve şikâyetler geliyor.” dedi.
“Tüketiciler mutlaka alışverişlerinde fiş ve fatura istemelidir”
Tüketicilerin mutlaka alışverişlerinde fiş ve fatura istemesi gerektiğini söyleyen Yılmaz, “Birinci faydası bir vatandaş olarak vergilerin alınmasına dolaylı olarak katkıda bulunuyor. İkincisi satın aldığı ürünle ilgili bir mağduriyet yaşandığı zaman fatura ve fiş bir belge vazifesi taşır. Tüketici, kanunun verdiği hakları kullanarak mağduriyeti gideriliyor. Kredi kartı ve post cihazları üzerinden yapılan alışverişler sisteme kayıtlı olduğu için devlet takibini yapabiliyor.” diye belirtti.
“Müşteriler alışverişini IBAN üzerinden talep ederken satıcı fiş ve fatura kesmiyorsa problem çıkar”
Yılmaz, “Tüketicilerin vergi kaçıracak şekilde bir kısım mağazaların ve esnafın bu talebini belge almaksızın ödeme yapmamasını istiyoruz. Müşteriler alışverişini IBAN üzerinden talep ederken satıcı fiş ve fatura kesiyor mu kesmiyor mu? Tüketici mağaza ve esnaflardan IBAN üzerinden ödeme yapmak isterse yapılan alışverişte makbuz, fiş ve fatura kesiyorsa sorun yoktur. Fatura kesmediği zaman problem oluyor.” diye konuştu.