Aşılamanın her yıl milyonlarca insanı yaşamaya tutuğunu belirten Dr.Salih Bağdadioğlu, aşılama ile birçok hastalığı yok ettiğini söyledi.
İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Bilim Komisyonu Üyesi Dr. Salih Bağdadioğlu, “24-30 Nisan Aşı Haftası” dolayısıyla açıklamada bulunarak hastalıklara karşı aşının önemine dikkat çekti.
Dünya Sağlık Örgütü’nün 1974’te Genişletilmiş Bağışıklık Programını devreye soktuğunu belirten Dr. Salih Bağdadioğlu, “Dünya Sağlık Örgütü her yılın Nisan ayının son haftasını tüm Dünyada aşılama faaliyetlerine olan farkındalığı arttırmak amacıyla Dünya Aşı Haftası olarak kutlamaktadır. Çoğu tıbbi müdahalelerin aksine aşının maliyeti daha düşüktür. Üstelik sadece uygulanan kişileri değil, pasif bağışıklık ile aşı uygulanmamış kişilerin de hastalıklardan korunmasını sağlar. Aşılama ile her yıl yüzbinlerce can alan Çiçek hastalığını yok ettik. Bir zamanlar yılda 300 bin çocuğu etkileyen ve hayatlarını karartan çocuk felci, aşılama sayesinde artık nadir görülen bir hastalık haline geldi. 2009’da yenidoğan bebeklerde görülen tetanoz hastalığı ve 2011’de ülkemizde görülen difteri hastalığı aşı sayesinde artık görülmüyor. Sadece 50 yıl içinde, birçok ebeveynin çocuklarının ölmesinden korktuğu bir dünyadan, aşılanırsa her çocuğun hayatta kalma ve gelişme şansına sahip olduğu bir dünyaya geçtik. Ülkemizde şu an uygulanan ve tamamen ücretsiz olarak sunulan aşılama programında doğumlarından itibaren çocuklara ve risk grubundaki yetişkinlere Difteri, Boğmaca, Tetanoz, Çocuk Felci, Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak, Verem aşıları ile birlikte Hepatit A ve Hepatit B gibi karaciğeri etkileyen virüslere karşı aşılar ve akciğerleri zatürreden koruyacak aşılar yapılmaktadır.” dedi.
67 milyon çocuk aşılara ulaşamadı
2019 yılında patlak veren ve dünyadaki tüm hayatı bir nevi yavaşlatan Covid-19 salgının, dünyadaki aşılama başarısını da sekteye uğrattığına dikkat çeken Bağdadioğlu, “Covid-19 salgını sırasında 67 milyon çocuk ihtiyaç duydukları aşılara ulaşamadı. Covid-19’un yanı sıra dünyada çeşitli ülkelerde çıkan çatışmalar, ekonomik gerilemeler, zorunlu göçler ve aşı ile ilgili tereddütler aşılama hedeflerinin altında kalmamıza sebep oldu. Bu yüzden son yıllarda çeşitli ülkelerde difteri ve kızamık vakalarında artış yaşandı. Ama neredeyse tamamen evlere kapandığımız pandemi günlerinden yine aşı sayesinde kurtulduk. Günümüzde yararları defalarca ispatlanmasına rağmen, aşılar hakkında aşı karşıtlarının çeşitli platformlarda yaptığı yalan yanlış paylaşımlar, aşılara karşı çekincesi olan insanların kafalarını karıştırmakta ve masum çocuk ve yetişkinlerin ölümcül hastalıkların koruyucusu olan aşılara ulaşmasını engellemektedirler. Aşı Haftası vesilesi ile çocuklarımızın aşılanma durumunu takip etmenin ve aşı zamanı geldiğinde Aile hekimimizle iletişime geçerek aşılanmalarını sağlamanın en önemli ebeveynlik görevlerimizden biri olduğunu hatırlayalım.” diye belirtti.