Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) senelik forumunda kabul edilen Sağlık Asamblesi’nde İklim Değişikliği ve Sağlık Kararı ile iklim değişikliği küresel sağlık için ciddi bir tehdit olarak tanımlandı.
Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Sağlık Örgütü’nün düzenlediği ve 27 Mayıs’ta başlayan Sağlık Asamblesi İsviçre’nin Cenevre kentinde devam ediyor
194 üye ülke temsilcilerinin katıldığı Asamble, bugün (1 Haziran) sona erecek.
DSÖ’nün her yıl küresel sağlık krizlerini değerlendirdiği ve kararlar aldığı forumda iklim değişikliği, küresel sağlık sorunu olarak tanımlandı.
77. Dünya Sağlık Asamblesi, iklim değişikliğini küresel sağlık için yakın bir tehdit olarak kabul etti ve iklim değişikliğinin yol açtığı derin sağlık riskleriyle yüzleşmek için kararlı önlemlere acil ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
Sağlık Asamblesi, çevresel sürdürülebilirlik ve halk sağlığının birbirine bağımlılığının altını çizerek, gezegenin sağlığını korumak için radikal eylemin zorunlu olduğunu belirtti.
Sağlık Asamblesi, üye devletleri iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik mevcut çabalarını güçlendirilmeye ve genişletmeye çağırdı.
DSÖ tarafından basına yapılan bilgilendirmede, örgütün iklim değişikliğine karşı küresel sağlık müdahalesine liderlik etmeye devam edeceği şöyle ifade edildi: “DSÖ, iklim değişikliğine karşı küresel sağlık müdahalesine liderlik etmeye devam etmeye kararlıdır. Örgüt, liderlik, farkındalık yaratma, teknik destek sağlama ve kapasite oluşturma yoluyla üye devletleri destekleme çabalarını artırmayı planlamaktadır. Temel girişimler arasında sağlığın iklim politikalarında merkezi bir konu olarak sunulması, kanıta dayalı stratejilerin geliştirilmesi ve ülkelerde sağlık ve iklim eylemi için desteğin harekete geçirilmesi yer almaktadır.”