Batman Üniversitesi’ne, TEKNOKENT (Teknoloji Geliştirme Bölgesi) kurulumu süreciyle ilgili yaşadıklarımızı sizlerle paylaşmak istiyorum.
Fedakârlık, özveri, çalışma, azim, kararlık, en önemlisi proje, fikir olmadan sefa olmaz…
Zamanın Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Fikri Işık, 2014 yılında bir dizi ziyaret kapsamında Batman’a gelmişti. Bakan Fikri Işık, Batman Organize Sanayi Bölgesi’nde inceleme ve çeşitli işletmelerin açılışını yaparken, Rektör Yardımcısı ve Mühendislik Fakültesi Dekanı olarak kendisine eşlik etmiştim.
Sayın Bakan Batman Organize Sanayi Bölgesini gezerken, kendisinden Batman’da Teknokent kurmak istediğimizi ve desteklerini arz etmiştim. Sayın Fikri IŞIK Bey, ilk etapta küçük bir şaşkınlık içinde Batman’da TEKNOKENT için yeterli alt yapının olup olmadığını sormuştu. Ben de Batman Üniversitesi’nde Mühendislik Fakültesi’nde hemen hemen her bölümün açıldığını, OSB’de ise 200’den fazla firmanın iş yapmak için beklediğini, bölgenin İran, Irak ve Suriye’ ye adım mesafesinde olduğunu söylediğimde Sayın Fikri Işık’ta bana destek sözü vermişti. 24 Mayıs 2016 tarihinde Sayın Fikri IŞIK bakanlık görevini Sayın Faruk Özlü’ye devretti.
Daha sonra milletimiz; 15 Temmuz 2016 günü hain bir darbe girişimiyle karşı karşıya kaldı. Millet, devletiyle omuz omuza verdiği direniş ve mücadeleyle tüm dünyaya örnek teşkil edecek şekilde hainleri püskürttü.
Kritik olan bu süreçte rektörlük seçimleri kaldırıldı. Cumhurbaşkanlığının 2017/4 Atama Kararı çok yoğun bir güvenlik araştırması sonucunda Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 130’uncu ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 13’üncü maddeleri uyarınca 22.01.2017 tarihinde ilk atanan 16 rektörün bir tanesi de bendim. Resmi Gazetede yayınlanan 29956 Sayılı Cumhurbaşkanlığının 2017/4 Atama Kararı ile Batman Üniversitesi’ne Rektör olarak atandım.
İlk büyük icraatımızdan bir tanesi daha önce hazırlıklarını yaptığımız TEKNOKENT kurulumu dosyasını Bakanlığa sunmak oldu. Bakanlığa gidilerek savunma yapıldı. Bu girişimlerimiz sonuç verdi ve Batman Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi; Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 28.02.2017 tarih ve 959 sayılı yazısı üzerine, 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu’nun 4. maddesine göre 13.03.2017 tarihinde 2017/10035 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kuruldu. Bölge 06.06.2018 tarih ve 9594 sayılı Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde yayımlanan ilan ile 01.06.2018 tarihinde “Batman Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Anonim Şirketi” ticaret unvanı ile tescil edildi.
Batman Üniversitesi Teknoloji Geliştirme A.Ş. ortakları; Batman Valiliği Başkanlığında, Batman İl Özel İdaresi, Batman Üniversitesi, Batman Belediye Başkanlığı, Batman Sanayi ve Ticaret Odası ve Batman Ticaret Borsası’dır. Zamanın; Batman Valisi Sayın Hulusi ŞAHİN’in, Batman Belediye Başkan vekili Sayın Ertuğ Şevket Aksoy’un, BATSO Başkanı Sayın Abdulkadir Demir’in ve Batman Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Arif Güneş’in büyük gayret ve özverileri ileBatman Üniversitesi Batı Raman Yerleşkesinin girişinde 36899,11 m2 alana sahip Batman Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi, kuruldu.
Üniversitemizde bütçeye konulmuş ödenek olmadığından, taahhüt ettiğimiz ilk kuruluş sermayesi için, hak ettiğimiz döner sermeye gelirlerini Rektörlük idaresi olarak biz TEKNOKENT’e aktardık. Böylelikle şirket kuruluşunu gerçekleştirebilmiştik. Uzun bir süre döner sermaye katkı paylarımızı teknoloji geliştirme bölgesi kuruluş sermeyesine aktarmıştık.
10 Temmuz 2018 tarihinde Sayın Mustafa Varank Bakan oldu ve İnşaat Projemizi destekledi, ödenek çıkardı ve Sayın Valimizin olağan üstü gayretleri ile ihale yapıldı ve inşaat başlamış oldu.
O zamanlar FERNAS Yönetim Kurulu Başkanı, Şimdi AK Parti Batman Milletvekili Sayın Ferhat NASIROĞLU ile birlikte destek için Katar, teknolojik destek için Çin büyükelçilikleri ile görüşüp destek istemiştik. Demem o ki, bu iş milyonluk takılarla, masa üstü para balyaları, eğlence gezi partileri ile olmuyor.