back to top
14 C
İstanbul
16 Ekim 2024 Çarşamba
14 C
İstanbul
Ana SayfaYazarlarTürkiye lokomotif dengedir, Türk dünyasının çoban yıldızıdır

Türkiye lokomotif dengedir, Türk dünyasının çoban yıldızıdır

Kırgızistan Eski Dışişleri Bakanı Sayın Askar AYTMATOV yazarımız Arslantay’a konuştu

“Türkiye lokomotif dengedir, Türk dünyasının çoban yıldızıdır”

İnsanlığın vicdanı, Anadolu’nun Korkut Atası,  dünyaca ünlü Türk Romancısı, yazar ve düşünce insanı Cengiz AYTMATOV’un oğlu Kırgızistan Eski Dışişleri Bakanı Sayın Askar AYTMATOV Beyefendi ile Mürettebat Kırgız Türk İş Adamları Derneği Genel Başkanı ve www.habercemiyeti.com yazarı Süleyman ARSLANTAY bir söyleşi gerçekleştirdi.

“Türkiye lokomotif dengedir, Türk dünyasının çoban yıldızıdır”

Süleyman Arslantay: Sayın bakanım; Cengiz Aytmatov ile alakalı sizi biraz tanımak , Cengiz Aytmatov kimdir? Türk dünyası Cengiz Aytmatov’u biliyor . Cengiz Aytmatov’un oğlu olmak nasıl bir duygu?

Cengiz Aytmatov: İnsanlığın vicdanı Türklerin Dede Korkut’u, Anadolu’nun sesi, eserlerinde Anadolu var.

Süleyman Arslantay: Size Cengiz Aytmatov’u anlatın deseler neler söylemek istersiniz?  Öncelikle sizden başlayalım.

Askar AYTMATOV: Öncelikle şu sorunuza cevap vermek istiyorum: Onun oğlu olmak kolay değil, yükümlülükleri avantajlarından daha fazla. Çocukluğumdan bu yana bu sorumluluğu taşıyorum. Cengiz Aytmatov’un oğlu olmak zor. Hayat mücadelesi, insanoğlu zayıf bir canlıdır. İnsanda bir iç cihat kavramı vardır nefis tezkiyesi.

İnsanlığın Vicdanı

İkinci olarak Cengiz Aytmatov Kırgızistan’da tanındığı kadar Türkiye’de de çok tanınıyor.

Kitapları sevilerek okunuyor. Bunun için çok mutluyum. Yaşasın Türk okuyucuları, onlara teşekkür ediyorum. Cengiz Aytmatov sadece Kırgızistan’ın değil, Türk dünyasının yazarıdır. Türkler ona sahip çıktılar. Kendi yazarları olarak görüyorlar.  Bu benim için şeref duyulacak bir duygudur. Cengiz Aytmatovun meşhur bir sözü vardır: “Dünyada en zor şey, her gün insan kalabilmektir” çok anlamlı sözleri vardır. Bunları boşuna söylememiştir.

Hepimiz bu sözlere uymaya çalışsa dünya çok daha insani ve yaşanabilir bir dünya olur öyle değil m? doğru.

Aynı zamanda Cengiz Aytmatov’un Mankurtlaşmanın, köleleşmenin karşısında bir Anadolu tarafı var.

Türk dünyası ve Türk Birliği’nden yana bir duruşu var. Onun bir sözü var “Sovyetler zamanında Kırgızistan’dan Türkiye’ye gidebilmek Ay’a gidebilmek gibi bir şeydi” diyor. Bu duygu sadece Cengiz Aytmatov’da değil, benim dedem Kırgızistan’ın kurucu bakanlarından Töre kul Aytmatov’dur.

Stalin zamanında kurşuna dizilmiştir.

 Pan turanizm ve Türkçü fikirlerinden dolayı. Ruhları şad olsun.  Herhalde bu bir gelenek, tüm Kırgız aydınlarının kaderinde var. Bu ideolojik tavır Gaspıralı İsmail’den bu yana devam etmiştir.  Türkçülüğün, Anadoluculuğun tarihi kanla yazıldı. Bu yolda olanların kaderi hep aynı, genelde zor bir yol, Enver Paşa, Numan Çelebicihan, Mustafa Çokay, benim dedem ve bunlara diğer idam edilen aydınları da ekleyebiliriz.

Bu aydınlar, bu hareketin ideolojik cereyanını ve esaslarını anlatmışlardır.

İnsanlığın Vicdanı

Süleyman Arslantay: Türk birliğini nasıl görüyorsunuz?

Askar AYTMATOV: Geleceği var, somut adımlar atılıyor. Türksoy, Türk devletler topluluğu güzel çalışmalar yapılıyor. Su akar yolunu bulur.

Türk Birliği’nin kurulması için acele edip oyalanmamamız gerekiyor. Çok önemli bir konu daha; genel Türk kimliğinin oluşturulması söz konusu. Bana göre en güncel mesele bu. Bu açıdan TÜRKSOY’a, Türk hükümetlerine büyük sorumluluklar düşüyor.

Süleyman Arslantay: Son olarak; Türkiye’deki dostlarımıza bir tavsiyeniz, mesajınız var mı?

Askar AYTMATOV: Yaşasın Türkiye, Türkiye Türk dünyasının her zaman lokomotif görevini üstlendi. Buna da devam etmelidir. Türkiye, Türk Dünyası’nın çoban yıldızıdır Türklüğün geleceği iyi olacaktır inşallah.

Sayın bakanım bize vakit ayırdığınız için çok teşekkür ediyoruz. Sizleri en kısa zamanda Türkiye’ye Konya’ya misafir etmek istiyoruz…

Yazarın Son Yazıları

İlgili Yazılar

1 Yorum

  1. Türk olmak, 1800-1930 tarihlerinde Ata topraklarında, Rusyada, Çinle Rusya arasındaki bölgede, Türk olmak, Türk kalabilmek onur ve haysiyetini koruyup yeni nesillere taşıyabilmek bunun bedellerini ödemek Osman Batur, Töre kul Aytmatov, … ve nice atsız kahramanlar aynı sonu paylaşıp kurşuna dizildiler. Zindanlarda işkenceyle şehit edildiler. Töre(Din) adına değerler adına namus ve hüriyet adına verilen bu mücadeleler Türkiyedeki nesillere net olarak aktarılması gerekiyor. Günümüzdeki içi boşaltılmış kısırlaştırılmış siyonizmin ortaya koyduğu ırka dayalı güya milliyetcilik sablonlarına kurban edilmemelidir. Küfür tek millettir, inananlar tek millettir. Bu milletin kılıcı lideri Türklüktür. Türk olmaktır. Zalimin karşısındaki mazlumun beklediğidir. Türk olmak Adaletle hükmedebilmektir. Ata vatan daki kardeşlerimizin Türkiyeye ne kadar ihtiyacı varsa, Türkiyeninde kardeşlerine ihtiyacı var. Türk birliğine aynı zamanda İnsanlığıda acilen ihtiyacı var.Bu anlamlı , kıymetli söyleşiyi gerçekleştirdiği için Süleyman Aslantay Başkanıma ve Askar Aytmatov’ a teşekkür ediyorum saygılarımla.

CEVAP YAZIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler

Son Yorumlar